O wsparciu odporności nie powinniśmy zapominać. W chłodne (nie tylko jesienne) dni przyda się filiżanka gorącego i pysznego napoju, który rozgrzeje i wzmocni zdrowie. Takie kurkumowe latte spełnia to zadanie w pełni. Kurkuma należy bowiem do doskonałych naturalnych środków wspierających odporność, ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Możesz ją wykorzystać jako przyprawę do jedzenia lub do przygotowania złotego mleka, jak czasami nazywa się kurkumowe latte.
PRZYGOTOWANIE:
- Wlej mleko do małego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu. Uważaj, aby mleko nie zaczęło się gotować.
- Gdy mleko będzie gorące, dodaj kurkumę, szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej oraz imbir. W zależności od preferencji smakowych dodaj cynamon lub wanilię. Dobrze ubij i wymieszaj.
- Dodaj miód lub syrop z agawy według smaku. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
- Gotowy napój podaj w filiżance i ozdób szczyptą cynamonu lub kurkumy.
GRIZLY RADA 👉 Dla jeszcze bardziej aksamitnej konsystencji możesz przygotować napój również w blenderze. W każdym przypadku uważaj podczas pracy z kurkumą, ponieważ może zostawiać plamy.
Na zdrowie!