Kategorie

Kurkumowe latte

Kurkumowe latte

Wypróbuj nasz przepis na pyszne kurkumowe latte, czyli złote mleko, które rozgrzeje i wzmocni Twoją odporność.


O wsparciu odporności nie powinniśmy zapominać. W chłodne (nie tylko jesienne) dni przyda się filiżanka gorącego i pysznego napoju, który rozgrzeje i wzmocni zdrowie. Takie kurkumowe latte spełnia to zadanie w pełni. Kurkuma należy bowiem do doskonałych naturalnych środków wspierających odporność, ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Możesz ją wykorzystać jako przyprawę do jedzenia lub do przygotowania złotego mleka, jak czasami nazywa się kurkumowe latte. 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wlej mleko do małego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu. Uważaj, aby mleko nie zaczęło się gotować.
  2. Gdy mleko będzie gorące, dodaj kurkumę, szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej oraz imbir. W zależności od preferencji smakowych dodaj cynamon lub wanilię. Dobrze ubij i wymieszaj.
  3. Dodaj miód lub syrop z agawy według smaku. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  4. Gotowy napój podaj w filiżance i ozdób szczyptą cynamonu lub kurkumy.

      

GRIZLY RADA 👉 Dla jeszcze bardziej aksamitnej konsystencji możesz przygotować napój również w blenderze. W każdym przypadku uważaj podczas pracy z kurkumą, ponieważ może zostawiać plamy.         


Na zdrowie!

Autorka przepisu

Tereza Číková

Jestem częścią zespołu marketingowego marki Grizly i uwielbiam jesień. To właśnie jej ciepłe barwy zainspirowały mnie do stworzenia tego przepisu. Kiedy akurat nie eksperymentuję w kuchni, zajmuję się projektowaniem, czytaniem książek i opieką nad roślinami doniczkowymi.

  • 1 łyżeczka proszku z kurkumy
    Kurkuma Mielona BIO Kurkuma Mielona BIO
  • 1 filiżanka (250 ml) mleka (można użyć mleka krowiego lub dowolnego mleka roślinnego, według własnych preferencji)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
    Cynamon mielony Cynamon mielony
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lub startego świeżego imbiru)
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy (do osłodzenia według smaku)
    Miód kwiatowy mieszany czeski Miód kwiatowy mieszany czeski
  • szczypta mielonego pieprzu (zwiększa wchłanianie kurkuminy z kurkumy)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • do smaku: cynamon, wanilia, kokos
    Wiórki kokosowe Wiórki kokosowe

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!