Kategorie

Wołowina kung pao z ryżem

Wołowina kung pao z ryżem

Klasyk kuchni syczuańskiej z mięsa, smażonych orzeszków ziemnych i pikantnego sosu słodko-kwaśnego.

Kung pao to klasyk kuchni syczuańskiej, który składa się z marynowanego mięsa, chrupiących smażonych orzeszków ziemnych i pikantnego słodko-kwaśnego sosu Kung Pao.
Tradycyjnie przyrządza się go z kurczakiem, ale równie dobrze sprawdza się z wołowiną, wieprzowiną czy tofu.

Nasze kung pao śmiało konkuruje z tym serwowanym w azjatyckich restauracjach. Główną zaletą jest jednak to, że masz pełną kontrolę nad doborem składników, dzięki czemu możesz przygotować to proste danie rzetelnie, bez wszelkiego rodzaju dodatków, chemicznych aromatów czy innych zbędnych składników.

Składniki

500 g mielonej wołowiny
40 g bułki tartej kukurydzianej
1/2 łyżeczki imbiru
3 ząbki czosnku
80 g orzeszków ziemnych
2 papryki
3 dymki
olej sezamowy
200 g ryżu jaśminowego

Na sos:
1 łyżka octu ryżowego
1/3 łyżeczki imbiru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki sosu hoisin
5 łyżek sosu sojowego
10 łyżek wody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce.
  2. Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni. Umieść je w misce.
  3. Mięso mielone wymieszać z imbirem, bułką kukurydzianą i jednym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Formujemy kulki i smażymy na patelni na oleju sezamowym. Gotowe kulki przełożyć z patelni do miski i odstawić na chwilę.
  4. Paprykę i dymkę pokroić w kostkę. Posiekaną paprykę i białą część cebulki smażymy do miękkości. Następnie wymieszaj mięso, orzeszki ziemne, dwa przeciśnięte ząbki czosnku i zieloną część dymki. Smażyć przez około 1 minutę.
  5. Wlać sos (który należy wcześniej wymieszać) i gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

Podawać z pachnącym ryżem jaśminowym.

Przepis przygotował dla Was @hungrypanda.cz

Počet porcí: 4

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!