Nadeszła pora jabłkowa !!! Jeśli nie lubisz już klasycznego strudla, spróbujmy razem chrupiącego jabłka z płatków owsianych. Będziesz zachwycony. Jest zdrowy, smaczny i bardzo łatwy w przygotowaniu.
I zaczynamy:
Najpierw przygotujemy okruchy. Mieszamy płatki owsiane, olej kokosowy (ghee lub masło - co komu pasuje) i cukier trzcinowy. Do wytarcia naczynia do pieczenia użyj jednego z wybranych smarów.
Jabłka ze skórką pokroić w półksiężyce. Polecamy skropić wyciśniętą cytryną. Posyp cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi. Mieszamy. Jeśli uznamy, że mikstura jest trochę słodka, możemy ją posmakować syropem daktylowym.
Włóż okruchy do naczynia do pieczenia, dodaj mieszankę jabłek i orzechów. Zamiast lodów waniliowych czy bitej śmietany ciasto doskonale zmiękcza zdrowszy wariant w postaci sojowo-waniliowego deseru. Wlej ją bezpośrednio na mieszankę jabłkową i na koniec przykryj resztą okruchów.
Piec do uzyskania chrupkości w 170 ° C przez około 40 minut.
Krupan można od razu spożyć na ciepło lub odstawić na kilka godzin.
Zdjęcie: Countrylife.