Kategorie

Blog

Kremowa zupa dyniowa

Kremowa zupa z prażonej dyni i czerwonej soczewicy nie tylko pieści i syci, ale także przyjemnie oczaruje zmysły zapachem anyżu gwiazdkowatego, cynamonu i imbiru.

Kremowa zupa z prażonej dyni i czerwonej soczewicy nie tylko pieści i syci, ale także przyjemnie oczaruje zmysły zapachem anyżu gwiazdkowatego, cynamonu i imbiru.

I zaczynamy:

Umyj dynię, usuń pestki i pokrój w nagietki. Nagietki dyniowe wymieszać z 2 łyżkami oleju, grubą solą, przyprawami prowansalskimi, dokładnie wymieszać i delikatnie zapiec w temperaturze 170 ° C.

Cebulę pokroić z grubsza i dusić na oleju. Dodać czerwoną soczewicę, imbir, anyż, cynamon, podsmażyć razem z cebulą i zalać 1 litrem wody. Gotuj przez 15 minut.

Z bulionu wyjąć przyprawy, dodać upieczoną dynię, gotować i mieszać do uzyskania gładkości.

Zupę można przyozdobić na talerzu i doprawić kwaśną śmietaną i prażonym sezamem.

Receptura została stworzona przez Countrylife

Počet porcí: 4

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!