Kategorie

Blog

Pączki z lukrem orzechowym

Dla wielbicieli pączków i masła orzechowego mamy pyszny smak, w którym z pewnością zakochają się Wasze Maluchy.

I zaczynamy:

Najpierw przygotowujemy drożdże. W letnim mleku rozgnieść drożdże, dodać cukier i wymieszać. Poczekaj, aż drożdże wyrosną (kilka minut), dzięki czemu ciasto będzie pięknie się rozchodzić. Dodajemy do drożdży inne składniki, żółtko jaja, masło podpuszczkowe, mąkę i masło orzechowe i odparowujemy ciasto o takiej konsystencji, że dobrze się rozwałkowuje nawet bez dużego posypania. Więc nie powinien być ani zbyt suchy, ani lepki.

Z ciasta wałkujemy wałki, które następnie łączymy w pierścienie. Następnie pieczemy je w maszynie do pączków, jeśli mamy, przez około 5 minut. Jeśli nie posiadamy urządzenia, możemy oczywiście przejść do klasycznego sposobu smażenia. Więcej oleju po obu stronach.

Pączki można następnie udekorować dowolnym popularnym lukrem, czekoladą, cytryną lub dżemem. Nasz typ to lukier z masłem orzechowym.

Glazura:

W ciepłej wodzie wymieszaj 60 g masła orzechowego z 60 g miodu na papkowatą konsystencję. Gotowe pączki posyp lukrem i posyp pokruszonymi orzechami.

Orzechy polecane są dzieciom od 2-3 roku życia, dlatego należy o tym pamiętać przygotowując słodycze na małe słodycze.

Przepis od mamy w kuchni

Počet porcí: 6

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!