Kategorie

Rodzinny przepis na domową chałkę

Rodzinny przepis na domową chałkę

Cukierniczka Klára, uczestniczka czeskiego konkursu cukierniczego, podzieliła się z nami prawdziwym rodzinnym skarbem! A jest nim przepis na domową chałkę. Czy Ty też go wypróbujesz?


Zapach chałki to zapach świąt, z tym na pewno się zgodzimy. Każdy strzeże swojego rodzinnego przepisu jak oka w głowie, jednak cukierniczka Klára Mahdal, którą możesz kojarzyć z czeskiego konkursu cukierniczego, postanowiła inaczej. Przez kilka lat wraz z mamą udoskonaliły rodzinny przepis na chałkę do tego stopnia, że szkoda byłoby się nim nie podzielić. Mamy nadzieję, że będzie Ci smakować tak samo, jak wszystkim członkom licznej rodziny Kláry. Na święta zawsze piecze ich co najmniej sześć!

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy zaczyn z mleka, drożdży i cukru. W misce mieszamy jajka, dodajemy mąkę, zaczyn i resztę składników z wyjątkiem masła i rodzynek. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Stopniowo dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do miski (około 20 minut). Na koniec dodajemy odsączone rodzynki.
  2. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny.
  3. Dzielimy ciasto na 6 części i zaplatamy chałkę według instrukcji na filmie. Pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na blasze do podwojenia objętości.
  4. Chałkę smarujemy jajkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 200 °C przez 10 minut, a następnie w temperaturze 150 °C przez 50 minut. W trakcie pieczenia przykrywamy chałkę folią aluminiową, aby nie była zbyt ciemna z góry.
  5. Po upieczeniu smarujemy chałkę masłem z rumem.

RADA OD KLÁRY👉 Jak zapleść chałkę z sześciu części? To proste! Obejrzyj instruktaż video.


Smacznego!

Autorka przepisu

Klára Mahdal alias @mnaminy.klariny

Pieczenie i cukiernictwo to moja pasja od zawsze. Widok, jak ludzie cieszą się tym, co upiekłam z miłością, to uczucie nie do opisania. Ta pasja doprowadziła mnie do czeskiego konkursu cukierniczego, w którym doszłam do półfinału. Lubię wymyślać nowe przepisy i dzielić się nimi na moim profilu. Zainspiruj się również, będę bardzo szczęśliwa!

  • 250 g mąki półgrubej
  • 250 g mąki gładkiej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 13 g drożdży
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 5 g soli
  • skórka z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 27 g posiekanych rodzynek namoczonych w rumie i dobrze odsączonych
    Rodzynki złote Jumbo Rodzynki złote Jumbo
  • migdały do posypania
    Migdały płatki Migdały płatki
  • jajko do posmarowania

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!