Zapach chałki to zapach świąt, z tym na pewno się zgodzimy. Każdy strzeże swojego rodzinnego przepisu jak oka w głowie, jednak cukierniczka Klára Mahdal, którą możesz kojarzyć z czeskiego konkursu cukierniczego, postanowiła inaczej. Przez kilka lat wraz z mamą udoskonaliły rodzinny przepis na chałkę do tego stopnia, że szkoda byłoby się nim nie podzielić. Mamy nadzieję, że będzie Ci smakować tak samo, jak wszystkim członkom licznej rodziny Kláry. Na święta zawsze piecze ich co najmniej sześć!
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy zaczyn z mleka, drożdży i cukru. W misce mieszamy jajka, dodajemy mąkę, zaczyn i resztę składników z wyjątkiem masła i rodzynek. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Stopniowo dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do miski (około 20 minut). Na koniec dodajemy odsączone rodzynki.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny.
- Dzielimy ciasto na 6 części i zaplatamy chałkę według instrukcji na filmie. Pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na blasze do podwojenia objętości.
- Chałkę smarujemy jajkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 200 °C przez 10 minut, a następnie w temperaturze 150 °C przez 50 minut. W trakcie pieczenia przykrywamy chałkę folią aluminiową, aby nie była zbyt ciemna z góry.
- Po upieczeniu smarujemy chałkę masłem z rumem.
RADA OD KLÁRY👉 Jak zapleść chałkę z sześciu części? To proste! Obejrzyj instruktaż video.
Smacznego!