Tradycyjne ciasteczka maślane to absolutna świąteczna klasyka. Śmiemy twierdzić, że wraz z pierniczkami i np. makowcem tworzą podstawę wigilijnego stołu. Wiadomo, że najlepszy przepis na ciasteczka maślane ma Twoja babcia, dlatego tym razem spróbujemy nieco innej wersji. A mianowicie będą to ciasteczka maślane z mąką migdałową!
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę pszenną i migdałową, masło, żółtka i cukier puder wyrabiamy na gładkie, nieklejące się ciasto.
- Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.
- Odpoczęte ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonym mąką blacie na grubość około 3 mm.
- Za pomocą foremek wycinamy z ciasta dowolne kształty.
- Układamy na blasze wyłożonej matą do pieczenia.
- Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy na złoty kolor.
- Upieczone ciasteczka maślane pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem górną część, sklejamy dżemem i gotowe!
Wskazówki HONZY do pracy z ciastem maślanym 👇
Zimne masło, szybkość i odpoczynek w lodówce
Kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, ciepłego masła ani ciepłych rąk. Dlatego ciasto najlepiej wyrobić jak najszybciej i nie zagniatać go zbyt długo. Ciasto można również wyrobić za pomocą robota kuchennego z mieszadłem, które nie ogrzewa ciasta zbyt mocno. Znacznie oszczędza to czas i brudne ręce! Gotowe ciasto najlepiej pozostawić na chwilę w lodówce, a najlepiej na całą noc. Przed obróbką wyjmij ciasto odpowiednio wcześniej, aby lekko zmiękło.
Pracuj partiami
Podczas pracy z ciastem kluczowa jest szybkość obróbki. Kruche ciasto nie lubi ciepła, dlatego dobrze jest pracować z ciastem partiami. Odetnij część ciasta a resztę trzymaj w chłodzie.
Posypywanie górnej części przed sklejeniem
Posyp górną część ciasteczek maślanych przed sklejeniem, aby cukier nie zakrył dżemu, co wizualnie będzie wyglądać nieco lepiej!
Sklejanie dżemem
Zamiast noża do smarowania użyj worka cukierniczego. Włóż dżem do worka, odetnij końcówkę i nałóż na spód ciasteczek maślanych – zaoszczędzi to czas i często nerwy.
Mata do pieczenia
Każdy zna klasyczny papier do pieczenia. Problem polega jednak na tym, że ciasteczka maślane lub pierniczki mają tendencję do puchnięcia i wybrzuszania się. W tym pomoże perforowana mata silikonowa, która zapewni, że każde ciasteczko maślane będzie idealnie gładkie i równe.
Wałkowanie ciasta
Ciasto można wałkować klasycznie na lekko posypanym mąką blacie. Inną opcją jest wałkowanie między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Ta metoda zapewnia, że do ciasta nie dostanie się zbyt dużo dodatkowej mąki.
Smacznego!