Znamy to chyba wszyscy. Przyjdzie czas, gdy cukinii będzie w domu tyle, że już powoli zaczną się kończyć pomysły, co z nią zrobić. Na szczęście cukinia w kuchni to wdzięczny składnik i oprócz tzw. przepisów na słono można z niej wyczarować również wiele słodkich przysmaków. Nie wierzysz? W takim razie zrób razem z nami wilgotne ciasto cukiniowe z czekoladą i świeżymi owocami.
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw ubij jajka z cukrem na pianę. Następnie zetrzyj cukinię na drobno i wymieszaj ją z musem jabłkowym.
- Do drugiej miski nasypj suche składniki – obie mąki, kakao, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie do suchych składników dodaj mieszankę cukinii, jajka z cukrem i na końcu roztopioną czekoladę.
- Gotową mieszankę wlej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmaruj na prostokąt o wymiarach około 30 × 20 cm. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostaw korpus do całkowitego ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj krem. Wymieszaj mascarpone z twarogiem i miodem.
- Na koniec z korpusu wytnij kółka (lub pokrój na kwadraty), napełnij kremem i ozdób świeżymi owocami.
GRIZLY WSKAZÓWKA 👉 Jeśli akurat nie masz pod ręką świeżych owoców, możesz sięgnąć po liofilizowane, czyli suszone mrozem. Znajdziesz u nas zarówno liofilizowane maliny, jak i borówki, i to nawet w XXL opakowaniu, aby nie zabrakło Ci chrupiących owoców.
Smacznego!