Psyllium: Co to jest, działanie, prawidłowe stosowanie i przepisy
Spożywasz wystarczającą ilość błonnika? Jeśli należysz do reprezentatywnej grupy społeczeństwa, prawdopodobnie nie. Jego niedobór mo...
Pestki dyni od słowackiego rolnika, które świetnie nadają się do sałatki lub lekko uprażone na patelni w chłodne jesienne wieczory. Pestki dyni zawierają aminokwas tryptofan, który wspomaga zdrowy sen.
Pestki dyni od słowackiego rolnika, które świetnie nadają się do sałatki lub lekko uprażone na patelni w chłodne jesienne wieczory. Pestki dyni zawierają aminokwas tryptofan, który wspomaga zdrowy sen.
|
Wartość odżywcza / 100 g | |
|---|---|
|
Wartość energetyczna: |
2349 kJ / 567 kcal |
|
Tłuszcz: |
44,5 g |
|
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
8,4 g |
|
Węglowodany: |
6 g |
|
w tym cukry: |
1 g |
|
Błonnik: |
8,80 g |
|
Białko: |
40,2 g |
|
Sól: |
0 g |
Opakowanie: Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, które nie ma wpływu na jakość produktu)
Pestki dyni są bardzo popularne w zdrowej diecie i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu moczowego. Pestki dyni są szczególnie polecane do spożycia przed snem, nie tylko po to, aby Cię nasycić i dostarczyć organizmowi minerałów, zdrowych tłuszczów i innych korzystnych substancji. Dodatkowo pestki dyni zawierają aminokwas tryptofan , który wspomaga zdrowy sen, dlatego zaleca się spożywanie 50g pestek przed snem.
Jak spożywać pestki dyni? Pestki dyni można spożywać nieprażone i w stanie naturalnym. Jeśli chcesz zwiększyć jego wartość odżywczą, warto namoczyć go w wodzie na kilka godzin (idealny czas to 8 godzin). Namoczenie nasion sprawi, że będą one bardziej strawne, smaczniejsze i dostarczą organizmowi więcej składników odżywczych. Pestkom można nawet pozwolić wykiełkować.
|
Wartość odżywcza / 100 g | |
|---|---|
|
Wartość energetyczna: |
2349 kJ / 567 kcal |
|
Tłuszcz: |
44,5 g |
|
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
8,4 g |
|
Węglowodany: |
6 g |
|
w tym cukry: |
1 g |
|
Błonnik: |
8,80 g |
|
Białko: |
40,2 g |
|
Sól: |
0 g |
Spożywasz wystarczającą ilość błonnika? Jeśli należysz do reprezentatywnej grupy społeczeństwa, prawdopodobnie nie. Jego niedobór mo...