Płatki żytnie mają jasnobrązową barwę oraz wyrazisty orzechowy aromat i smak. Są dobrym źródłem węglowodanów. Ciesz się naszymi płatkami żytnimi w ekologicznej jakości.
Popis
GRIZLY Płatki żytnie BIO 500 g
Cechy i korzyści: Płatki żytnie powstają w wyniku sprasowania ziarna żyta ozimego. Są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, ale także błonnika, który przyczynia się do prawidłowego trawienia i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Zawierają również cenne witaminy, zwłaszcza z grupy B i E oraz minerały, takie jak magnez, potas, żelazo i fosfor. Ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu to połączenie stanowi doskonałą podstawę zdrowej diety.
Żywność ekologiczna zawsze przechodzi przez system kontroli i certyfikacji, który zapewnia jej jakość i pozwala nosić to oznaczenie. Ich ekologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.
Zastosowanie: Płatki stanowią idealną bazę zdrowego i pełnowartościowego śniadania, świetnie sprawdzą się również jako dodatek, składnik zupy, a nawet danie główne. Wyróżniają się szybkim i łatwym przygotowaniem. Można je dodać do jogurtu, zrobić domową owsiankę, muesli czy granolę. Świetne są również desery i kruche placki owocowe. Można je jednak również przyprawić ziołami, oliwą z oliwek lub serem, dodać do klopsików lub pulpetów. Jednym słowem można z nich wyczarować wiele zdrowych i smacznych dań.
Więcej informacji o płatkach i ich właściwościach znajdziesz na naszym blogu o misiach. Ciekawe przepisy i pomysły znajdziesz również w naszym czasopiśmie.
- Klasyfikacja administracyjna: Mielone produkty zbożowe – płatki
- Skład: Płatki żytnie* 100%.
- *CZ-BIO-003 produkt rolnictwa ekologicznego
- Kraj pochodzenia : Niemcy
- Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Składniki
Wartość odżywcza na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1385 kJ / 328 kcal |
Tłuszcze: | 2 gr |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe: | 1 gr |
Węglowodany: | 61 gr |
z których cukrów: | 2 gr |
Białka: | 10 gr |
Sól: | 0,1 g |