Kategorie

Przepisy z mąki migdałowej – czekoladowy lava cake

Przepisy z mąki migdałowej – czekoladowy lava cake

Fenomenalny fondant czekoladowy, znany także jako lava cake, zachwyci nie tylko Ciebie, ale i Twoich bliskich. Dzięki naszemu przepisowi wyczarujesz go w kilka chwil.

Lava cake, znany również jako fondant czekoladowy, to dosłownie niebo w ustach. Wyobraź sobie tylko, jak zanurzasz łyżeczkę w tej gorzkosłodkiej pyszności z płynną gorącą czekoladą w środku. I właściwie po co sobie to wyobrażać, skoro tę samą czekoladową przyjemność możesz w kilka chwil stworzyć w domu. Przepis na lava cake jest zaskakująco prosty. Co więcej, mogą się za niego zabrać także osoby na diecie bezglutenowej, ponieważ piecze się go z coraz bardziej popularnej mąki migdałowej. No to zaczynajmy!

PRZYGOTOWANIE: 

  1. Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.
  2. Ubić jajka.
  3. Do ubitych jajek stopniowo wmieszać cukier trzcinowy i mąkę migdałową.
  4. Foremki wysmarować masłem i posypać kakao.
  5. Do przygotowanych foremek wlać masę. 
  6. Piec około 8-12 minut w temperaturze 180 stopni (dokładny czas pieczenia różni się w zależności od wielkości formy i wydajności piekarnika).
  7. Pozostawić do ostygnięcia (wystarczy 5 min), wyjąć z formy i podawać.

GRIZLY RADA ⬇️

Jeśli chcesz dodać swojemu lava cake coś wyjątkowego, polecamy spróbować liofilizowanego proszku malinowego. Zmiel ten liofilizowany owoc i posyp nim gotowy lava cake bezpośrednio na talerzu. Alternatywnie możesz sięgnąć od razu po liofilizowane maliny w postaci proszku i pokruszonych kawałków. Wielcy miłośnicy słodyczy z pewnością nie zapomną dodać do czekoladowego fondantu lodów lub bitej śmietany.

Smacznego!

Autorka przepisu: Magdalena Kader Aghova alias hungrypanda.cz

Počet porcí: 4

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!