Churro to deser z ciasta smażonego w głębokim oleju, który jest szczególnie popularny w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. Ciasto jest wyciskane przez stożkową końcówkę cukierniczą w kształcie gwiazdy, a następnie smażone na złoty kolor. Churros smakują jak cynamonowe pączki, ale na zewnątrz są chrupiące, podczas gdy wnętrze pozostaje puszyste i elastyczne. Podawaj z posypanym cukrem lub z polewą czekoladową - gwarantujemy, że oblizujesz się!
Tradycyjnie do smażenia używa się oleju słonecznikowego, w którym Churros powinny być całkowicie zanurzone przez 4-5 minut lub aż do momentu, gdy osiągną złoty kolor. Jednak równie dobrze smakują, gdy upieczesz je w piekarniku. Pieczenie zajmuje trochę dłużej, ale zużywasz znacznie mniejszą ilość tłuszczu."
Przepis:
- W mniejszym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z tłuszczem i mieszamy. Następnie możemy zdjąć garnek z ognia i dodać do mieszanki mąkę, szczyptę soli i słodzik. Ciasto powinno odchodzić od krawędzi i mieć gęstą konsystencję. Po ostygnięciu dodajemy do niego jajka. Teraz ciasto powinno lekko kleić się.
- Przygotowujemy woreczek cukierniczy i napełniamy go ciastem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworzymy serca lub inne kształty, a następnie skrapiamy je olejem kokosowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190°C. Pieczemy przez 10-15 minut, następnie przewracamy wszystkie i pieczemy kolejne 5-7 minut. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cynamonowym cukrze.
- Podczas pieczenia przygotowujemy dip czekoladowy. Możemy rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną masła klarowanego lub użyć naszego ulubionego skrótu - rozgrzanego kremu orzechowego z dodatkiem czekolady. Gotowe churros zanurzamy w nim i cieszymy się niepowtarzalnym uczuciem szczęścia.
Recept od Diana_SK