Pyszne domowe gofry
Spróbuj nasz przepis na domowe gofry. Są one puszyste jak chmurka i tak pyszne, że będziesz zaskoczony/a, że są jednocześnie zdrowe! Te gofry są bowiem bez glutenu, bez mleka i bez dodanego cukru.
Jak długo można przechowywać ciasto na gofry?
Niewątpliwie najlepsze gofry są jeszcze ciepłe, świeżo wyciągnięte z gofrownicy. Ciasto na gofry można przechowywać w lodówce przez około 2 dni, więc można je przygotować z wyprzedzeniem, rano wlać do gofrownicy i mieć gotowe luksusowe śniadanie w mgnieniu oka.
Domowe gofry bez gofrownicy
Jeśli nie masz w domu gofrownicy, to nie ma problemu! Gofry będą równie wspaniałe i puszyste, jeśli użyjesz patelni grillowej i wylejesz na nią ciasto tak, jakbyś robił naleśniki. Smaż gofry na małej ilości oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się chrupiące na zewnątrz.
Wzkazówki na dekorację gofrów
Tradycyjnie gofry podaje się z masłem i syropem klonowym lub miodem. Są pyszne z jogurtem lub twarogiem, ale pasują do nich również masło orzechowe, czekoladowe kawałki lub plasterki kokosa.
-
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1 jajko
- ¼ szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka ulubionego kremu orzechowego Grizly
- owoce i migdały do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Roztrzep jajko z mlekiem. Stopniowo dodaj mąkę, sodę, miód, sól i cynamon.
- Rozgrzej gofrownicę i jeśli jest to konieczne, delikatnie posmaruj ją olejem. Nalej ciasto do 3/4 wysokości gofrownicy i piecz przez około 3-6 minut, aż gofry nabiorą złotego koloru.
- Przed podaniem polej gofry pastą, udekoruj owocami i orzechami.
Smacznego!
-
Kilka rad na koniec:
- Nie otwieraj gofrownicy w pierwszych minutach pieczenia! Ciasto może się rozlecieć.
- Pozostaw ciasto na co najmniej 20 minut, najlepiej na noc. Gofry będą mniej kruche.
- Upieczone gofry, których nie możesz zjeść, możesz zamrozić na maksymalnie 3 miesiące. Po rozmrożeniu można je podgrzać w tosterze.