Kategorie

Blog

Pyszne domowe gofry

Czy masz w domu gofrownicę? Nie zostawiaj go bezczynnie i rób świetne domowe gofry z mąki migdałowej i mleka kokosowego.

Spróbuj nasz przepis na domowe gofry. Są one puszyste jak chmurka i tak pyszne, że będziesz zaskoczony/a, że są jednocześnie zdrowe! Te gofry są bowiem bez glutenu, bez mleka i bez dodanego cukru.

Jak długo można przechowywać ciasto na gofry?

Niewątpliwie najlepsze gofry są jeszcze ciepłe, świeżo wyciągnięte z gofrownicy. Ciasto na gofry można przechowywać w lodówce przez około 2 dni, więc można je przygotować z wyprzedzeniem, rano wlać do gofrownicy i mieć gotowe luksusowe śniadanie w mgnieniu oka.

Domowe gofry bez gofrownicy

Jeśli nie masz w domu gofrownicy, to nie ma problemu! Gofry będą równie wspaniałe i puszyste, jeśli użyjesz patelni grillowej i wylejesz na nią ciasto tak, jakbyś robił naleśniki. Smaż gofry na małej ilości oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się chrupiące na zewnątrz.

Wzkazówki na dekorację gofrów

Tradycyjnie gofry podaje się z masłem i syropem klonowym lub miodem. Są pyszne z jogurtem lub twarogiem, ale pasują do nich również masło orzechowe, czekoladowe kawałki lub plasterki kokosa.
-

vafle z mandlove mouky

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka ulubionego kremu orzechowego Grizly
  • owoce i migdały do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzep jajko z mlekiem. Stopniowo dodaj mąkę, sodę, miód, sól i cynamon.
  2. Rozgrzej gofrownicę i jeśli jest to konieczne, delikatnie posmaruj ją olejem. Nalej ciasto do 3/4 wysokości gofrownicy i piecz przez około 3-6 minut, aż gofry nabiorą złotego koloru.
  3. Przed podaniem polej gofry pastą, udekoruj owocami i orzechami.

Smacznego!
-
Kilka rad na koniec:

  • Nie otwieraj gofrownicy w pierwszych minutach pieczenia! Ciasto może się rozlecieć.
  • Pozostaw ciasto na co najmniej 20 minut, najlepiej na noc. Gofry będą mniej kruche.
  • Upieczone gofry, których nie możesz zjeść, możesz zamrozić na maksymalnie 3 miesiące. Po rozmrożeniu można je podgrzać w tosterze.

vafle z mandlove mouky

Počet porcí: 2

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!