Po upieczeniu domowego chleba z ziarnami nie będziesz już miał ochoty na kupiony klasyczny :-)
I zaczynamy:
Wymieszaj drożdże i cukier w wodzie. W międzyczasie wymieszaj 2/3 nasion z mąką i solą. Dodaj wodę i drożdże do masy i wyrabiaj gładkie ciasto.
Odstawić na około 1-2 godziny pod ściereczką, od czasu do czasu przecierać wodą, aby nie pękała. Na koniec przenieś go do formy oczyszczonej z masła i posyp resztą nasion. Odstaw na kolejne 30 minut, a następnie umieść w piekarniku parowym nagrzanym do 50 ° C. Chleb piec w temperaturze 180 ° C przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu wyjmij go z miski i szybko włóż do otwartego piekarnika chłodzącego na około 10 minut. Jeśli nie masz piekarnika parowego, włóż do piekarnika miskę z wodą razem z chlebem, aby chleb nie pękł. Pamiętaj, aby wyciągnąć go po 40 minutach.