Nasza pachnąca babka dyniowa to po prostu uosobienie jesieni. Przyprawa do piernika i cynamon zachwycą Wasze zmysły, a Wasz dom otulą przyjemnym zapachem już podczas pieczenia. Potem wystarczy już tylko przygotować kubek z herbatą i zawinąć się w koc z książką i kawałkiem tego doskonałego przysmaku. Także zaczynamy!
- Dynię pokroić i ugotować
- Wymieszać wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, zmielone orzechy włoskie, wanilię, cynamon, imbir i przyprawę piernikową
- Ugotowaną dynię odcedzić i zmiksować
- Oddzielić białka od żółtek
- Białka ubić na sztywną pianę
- Do suchych składników dodać puree z dyni, żółtka i roztopione masło
- Do ciasta ostrożnie wmieszać ubite białka. Ciasto wlać do natłuszczonej formy na babkę
- Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni
- Pozostawić do ostygnięcia, wyjąć z formy i serwować