Kategorie

Pachnąca babka dyniowa

Pachnąca babka dyniowa

Pachnące ciasto dyniowe to po prostu uosobienie jesieni, a do tego można je przygotować w kilka minut.

Nasza pachnąca babka dyniowa to po prostu uosobienie jesieni. Przyprawa do piernika i cynamon zachwycą Wasze zmysły, a Wasz dom otulą przyjemnym zapachem już podczas pieczenia. Potem wystarczy już tylko przygotować kubek z herbatą i zawinąć się w koc z książką i kawałkiem tego doskonałego przysmaku. Także zaczynamy!

  1. Dynię pokroić i ugotować
  2. Wymieszać wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, zmielone orzechy włoskie, wanilię, cynamon, imbir i przyprawę piernikową
  3. Ugotowaną dynię odcedzić i zmiksować
  4. Oddzielić białka od żółtek
  5. Białka ubić na sztywną pianę
  6. Do suchych składników dodać puree z dyni, żółtka i roztopione masło
  7. Do ciasta ostrożnie wmieszać ubite białka. Ciasto wlać do natłuszczonej formy na babkę
  8. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni
  9. Pozostawić do ostygnięcia, wyjąć z formy i serwować

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!