Masło orzechowe cieszy się w ostatnich latach niesamowitym rozgłosem. Nic dziwnego! To nie tylko wyborna, ale również zdrowa przekąska. Przepisów z jego wykorzystaniem w internecie pojawiło się mnóstwo – od fit i zdrowych po pieczenie najbardziej kalorycznych łakoci.
Tym razem zaczynamy od pysznego i zbilansowanego śniadania, które rozświetli nawet najbardziej wymagający poranek! Naleśniki zawierają zarówno złożone węglowodany, które świetnie nasycą Cię przez całe przedpołudnie, jak i wysokiej jakości białka w postaci proszku proteinowego. Zdrowe tłuszcze z naszego masła orzechowego w połączeniu z owocami według Twojego gustu stanowią doskonałe dopełnienie. Dbamy również o jakość naszych kremów orzechowych, wybierając do nich tylko najwyższej jakości orzechy.
PRZYGOTOWANIE:
- W większym naczyniu wymieszaj grecki jogurt, jajko, białko, płatki owsiane, nasiona chia, cynamon i proszek do pieczenia.
- Z składników przygotuj ciasto o lejącej, ale gęstszej konsystencji.
- Na patelni rozgrzej ghee i formuj z ciasta naleśniki.
- Gotowe naleśniki udekoruj owocami (polecamy wypróbować liofilizowane owoce) i masłem orzechowym.
GRIZLY WSKAZÓWKA ⬇️
Chcesz nadać swoim naleśnikom niepowtarzalny charakter? W naszym przepisie zamień klasyczne masło orzechowe na masło z dodatkami – do naleśników świetnie pasuje masło orzechowe z czekoladą lub masło orzechowe ze słonym karmelem.
WARIACJE DLA WEGAN
Jeśli preferujesz wyłącznie roślinną dietę, po prostu zastąp grecki jogurt jego wegańskim odpowiednikiem. Roślinne jogurty znajdziesz dziś w każdym większym sklepie spożywczym, a różnica jest prawie niezauważalna.
Smacznego!
Autorka przepisu: Monika Vavrečková alias do_not_eat_shit