Pyszne ciasto orkiszowe z warstwą słodkiego budyniu i truskawek zniknie, gdy tylko pokroisz je i podasz na talerzu. Jeśli przyniosłeś koszyk pełen świeżych truskawek z targu lub z własnego ogrodu, nie wahaj się, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Część składników możesz również kupić w naszym sklepie internetowym, na przykład mąkę orkiszową, olej kokosowy lub syrop klonowy.
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy formę o wymiarach około 20×20 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce mieszamy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę piernikową.
- Suche składniki mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy roztopiony olej kokosowy, jajka, mleko i syrop klonowy. Mieszankę dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Słodzimy syropem klonowym. Po ugotowaniu pozostawiamy budyń do lekkiego ostygnięcia, następnie dodajemy jedno jajko i twaróg.
- Spód po upieczeniu pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia, następnie równomiernie rozprowadzamy przygotowany budyń z twarogiem i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Pieczemy ponownie w temperaturze 180 °C przez kolejne 20 minut.
- Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
RADA GRIZLY 👉 Miłośnicy truskawek z pewnością zgodzą się, że nigdy ich nie jest za dużo. Jeśli masz takie samo odczucie, ozdób truskawkowe kostki kilkoma plastrami liofilizowanych truskawek. Możesz wybrać albo duże opakowanie XXL, albo małą poręczną 50g torebkę.
Smacznego!