GRIZLY

Czarna fasola BIO 500 g

8,99 zł

7,64 zł z kodem PIECZENIE15

17,98 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 17. 12.

#

Dostawa od 12,00 zł

Czarna fasola ma błyszczący czarny kolor i gęstą mięsistą strukturę. Ma swoje korzenie w kuchni latynoamerykańskiej, a najbardziej znanym jest prawdopodobnie meksykańskie burrito. Ze względu na swój skład odżywczy stał się popularny nie tylko wśród wegetarian. Ciesz się tym w jakości organicznej.

Popis

GRIZLY Czarna fasola BIO 500 g

  • Klasyfikacja administracyjna: rośliny strączkowe
  • * CZ-BIO-003 produkt rolnictwa ekologicznego
  • Kraj pochodzenia : Chiny
  • Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
  • Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)

     

     

Cechy i zalety: W naszym kraju spotykamy głównie nasiona fasoli zwyczajnej, która jest uprawiana w wielu odmianach, ich nasiona różnią się kolorem, kształtem i wielkością. Najczęściej możemy znaleźć te inne rodzaje fasoli: białą małą i dużą jumbo , czarną , czerwoną , adzuki , pinto , mungo i inne. Fasola jest bogata w wysokiej jakości białko roślinne i zawiera głównie duże ilości wapnia i potasu, a także kwas foliowy, fosfor, magnez, jod i żelazo, niacynę i prowitaminę A. Są one dobre dla serca, krążenia i nadciśnienia. Dzięki zawartości błonnika pomagają regulować pracę jelit.

Żywność ekologiczna zawsze przechodzi system kontroli i certyfikacji, co zapewnia jej jakość i umożliwia noszenie tego znaku. Ich biologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.

Posługiwać się:   Przed gotowaniem fasolę należy namoczyć w wodzie na 10 - 12 godzin (przez noc). Następnie wylej wodę, przepłucz fasolę i gotuj w nowej wodzie przez 90 minut lub 20 minut w szybkowarze.   Aby zmniejszyć wzdęcia, zalecamy dodanie ziół takich jak: saturejk , kminek, koper włoski, kurkuma, kolendra czy majeranek.Można też kiełkować fasolę, która dodatkowo zwiększa przyswajalność wysokiej jakości białek roślinnych i jest wzbogacona o inne witaminy i minerały. Z fasoli możemy też zrobić pyszne pasty lub ciekawe sałatki. Nadaje się do zup, sosów lub jako zdrowy dodatek.

Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.

Składniki

Informacje żywieniowe na 100 g
Wartość energetyczna: 1273 kJ / 305 kcal
Tłuszcze: 2,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 38,3 g
z których cukrów: 5,9 g
Błonnik 20,6 g
Białka: 21,7 g
Sól: 0,01 g