GRIZLY

Fasola biała Jumbo BIO 500 g

16,99 zł

33,98 zł / kg

#

#

Ta największa fasola ma mączny i lekko słodki smak, dzięki czemu nadaje się nie tylko do dań słonych, ale także słodkich. Fasola to jeden z produktów, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Są ważnym źródłem błonnika i białek roślinnych. Ciesz się nimi w jakości organicznej.

Popis

GRIZLY Fasola biała Jumbo BIO 500 g

  • Klasyfikacja administracyjna: rośliny strączkowe
  • Skład: fasola biała Jumbo * 100%
  • * CZ-BIO-003 produkt rolnictwa ekologicznego
  • Kraj pochodzenia : Chiny
  • Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
  • Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)   

Cechy i zalety: W naszym kraju spotykamy głównie nasiona fasoli zwyczajnej, która jest uprawiana w wielu odmianach, ich nasiona różnią się kolorem, kształtem i wielkością. Najczęściej można spotkać fasolę tego typu: białą małą i dużą jumbo , czarną , podbitą , czerwoną nerką, adzuki , pinto , mungo (vigna) i inne. Fasola jest bogata w wysokiej jakości białko roślinne i zawiera głównie duże ilości wapnia i potasu, a także kwas foliowy, fosfor, magnez, jod i żelazo, niacynę i prowitaminę A. Są dobre dla serca, krążenia i nadciśnienia. Dzięki zawartości błonnika pomagają regulować pracę jelit.

Żywność ekologiczna zawsze przechodzi system kontroli i certyfikacji, co zapewnia jej jakość i umożliwia noszenie tego znaku. Ich biologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.

Sposób użycia: Fasolę przed gotowaniem moczyć w wodzie na 10 - 12 godzin (przez noc). Następnie wylej wodę, przepłucz fasolę i gotuj w nowej wodzie przez 65 - 70 minut lub 20 minut w szybkowarze. Aby zmniejszyć wzdęcia, zalecamy dodanie ziół takich jak: satureja, kminek, koper włoski, kurkuma, kolendra czy majeranek. Fasola może również kiełkować, co dodatkowo zwiększy przyswajalność wysokiej jakości białek roślinnych i wzbogaci nas o inne witaminy i minerały. Z fasoli możemy też zrobić pyszne pasty lub ciekawe sałatki. Nadaje się do zup, sosów lub jako zdrowy dodatek.

Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.

Składniki

Informacje żywieniowe na 100 g
Wartość energetyczna: 1234 kJ / 295 kcal
Tłuszcze: 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 36,2 g
z których cukrów: 2,3 g
Błonnik 24,4 g
Białka: 22,5 g
Sól: 0,01 g