Jak wybrać odpowiednią mąkę? Poradnik zakupowy Grizly
Bezglutenowe mąki, zdrowe pieczenie i klasyka. Migdałowa, kokosowa, owsiana, gryczana czy z sorgo? Czasem trudno się w tym połapać –...
Mąka gryczana to doskonała alternatywa dla klasycznej mąki, poza tym, że jest bezglutenowa, posiada wysoką zawartość rutyny i witaminy E.
Mąka gryczana to doskonała alternatywa dla klasycznej mąki, poza tym, że jest bezglutenowa, posiada wysoką zawartość rutyny i witaminy E.
| Informacje żywieniowe na 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1402 kJ / 365 kcal |
| Tłuszcze: | 2,6 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,5 g |
| Węglowodany: | 74 g |
| z których cukrów: | 0,6 g |
| Białka: | 12 g |
| Sól: | 0,01 g |
Cechy i zalety: Mąka gryczana jest doskonałą alternatywą dla klasycznej mąki, poza tym, że jest bezglutenowa, ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne dzięki wysokiej zawartości rutyny i witaminy E. Rutyna ma również korzystny wpływ na wchłanianie witaminy C.
Zastosowanie : Mąka gryczana ma szerokie zastosowanie w kuchni, możemy ją dodać wszędzie tam, gdzie użyjemy innej mąki, a szczególnie smakuje w ciastach, deserach bezglutenowych czy pizzy.
W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły na wypieki.
| Informacje żywieniowe na 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1402 kJ / 365 kcal |
| Tłuszcze: | 2,6 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,5 g |
| Węglowodany: | 74 g |
| z których cukrów: | 0,6 g |
| Białka: | 12 g |
| Sól: | 0,01 g |
Bezglutenowe mąki, zdrowe pieczenie i klasyka. Migdałowa, kokosowa, owsiana, gryczana czy z sorgo? Czasem trudno się w tym połapać –...