PRZYGOTOWANIE:
Kruche ciasteczka
-
Mąkę pszenną, cukier puder, skórkę z cytryny i zimne masło ucieramy najlepiej w robocie kuchennym na kruszonkę, do której dodajemy jajko.
- Z ciastem pracujemy bardzo szybko. Gdy tylko wszystkie składniki się połączą, wkładamy ciasto na co najmniej dwie godziny do lodówki.
Uwaga! 👉 Masło na to kruche ciasto musi być naprawdę zimne, w przeciwnym razie ciasto będzie trudne do obróbki, a gotowe (upieczone) ciasteczka będą twarde i zdeformowane.
- Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą masę.
- Przekładamy do rękawa cukierniczego i sklejamy upieczone ciasteczka.
- Odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny, aby stężały.
Uwaga! 👉 Jeśli chcesz zrobić więcej rodzajów kremów jednocześnie, na przykład trzy, zalecamy potrojenie ilości masła i cukru. Ubij je na puszystą masę, podziel na trzy miseczki i dopraw wybranymi kremami.
Polewa orzechowa
-
W kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy czekoladę, olej roślinny (słonecznikowy, rzepakowy, ale może być także kokosowy) oraz krem orzechowy.
-
W polewie maczamy stężałe ciasteczka i ozdabiamy orzechami lub np. liofilizowanymi owocami.
Uwaga! 👉 Podobnie jak w przypadku kremu, zalecamy rozpuszczenie na przykład potrójnej ilości czekolady z olejem, podzielenie na trzy miseczki i doprawienie wybranym kremem z Grizly.
Smacznego!