Kategorie

Kruche ciasteczka z kremami orzechowymi z Grizly

Kruche ciasteczka z kremami orzechowymi z Grizly

Nie masz czasu piec kilku rodzajów ciasteczek jak Twoja sąsiadka? Nie szkodzi! Przygotuj tylko jedno ciasto i wyczaruj z niego całą kolekcję świątecznych ciasteczek, wzbogaconych naszymi kremami orzechowymi.


Przedświąteczny czas bywa często synonimem absolutnego braku czasu. Kupowanie prezentów, ich pakowanie, sprzątanie, pieczenie, szukanie choinki, karpia, ... Stop! W tym roku postaw na spokój i przynajmniej pieczenie załatw sprytnie. Z jednego ciasta stwórz całą kolekcję kruchych świątecznych ciasteczek, wzbogaconych o wszelkiego rodzaju kremy orzechowe z Grizly. To proste, smaczne, a goście na pewno będą pod wrażeniem.

PRZYGOTOWANIE:

Kruche ciasteczka

  1. Mąkę pszenną, cukier puder, skórkę z cytryny i zimne masło ucieramy najlepiej w robocie kuchennym na kruszonkę, do której dodajemy jajko.
  2. Z ciastem pracujemy bardzo szybko. Gdy tylko wszystkie składniki się połączą, wkładamy ciasto na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Uwaga! 👉 Masło na to kruche ciasto musi być naprawdę zimne, w przeciwnym razie ciasto będzie trudne do obróbki, a gotowe (upieczone) ciasteczka będą twarde i zdeformowane.         

Krem orzechowy
  1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą masę.
  2. Przekładamy do rękawa cukierniczego i sklejamy upieczone ciasteczka.
  3. Odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny, aby stężały.

Uwaga! 👉 Jeśli chcesz zrobić więcej rodzajów kremów jednocześnie, na przykład trzy, zalecamy potrojenie ilości masła i cukru. Ubij je na puszystą masę, podziel na trzy miseczki i dopraw wybranymi kremami.       

Polewa orzechowa

  1. W kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy czekoladę, olej roślinny (słonecznikowy, rzepakowy, ale może być także kokosowy) oraz krem orzechowy.

  2. W polewie maczamy stężałe ciasteczka i ozdabiamy orzechami lub np. liofilizowanymi owocami.

Uwaga! 👉 Podobnie jak w przypadku kremu, zalecamy rozpuszczenie na przykład potrójnej ilości czekolady z olejem, podzielenie na trzy miseczki i doprawienie wybranym kremem z Grizly. 

Smacznego!

Autorka przepisu

Kristýna Vašíčková alias @lumpajzna

Jestem zwyczajnie niezwykłą dziewczyną, która nie wyobraża sobie życia bez pieczenia i rodziny. Moja miłość do cukiernictwa jest tak wielka, że doprowadziła mnie do popularnego konkursu cukierniczego. Stamtąd już tylko krok dzielił mnie od dzielenia się wszelkimi przepisami, które znajdziesz na moim profilu. Kiedy akurat nie piekę, wraz z mężem chętnie pokazujemy naszemu synowi piękno naszego świata.

  • Kruche ciasteczka:
  • 10 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • skórka z jednej cytryny
  • 140 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • Krem orzechowy:
  • 120 g masła
  • 50 g kremu orzechowego (100% laskowego, 100% migdałowego, arachidowego lub innego)
  • 20 g cukru pudru
  • Polewa orzechowa:
  • 50 g białej czekolady
    Czekolada belgijska biała Velvet Czekolada belgijska biała Velvet
  • 20 g kremu orzechowego (100% laskowego, 100% migdałowego, arachidowego lub inneg)
  • 5 ml oleju roślinnego

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!