Dostępne
dostarczymy 21. 2.
#
Dostawa od 16,99 zł
Mąka orkiszowa ma delikatny orzechowy smak i aromat oraz kremową barwę. Jest bardzo lekkostrawna, a jej skład wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy.
Popis
GRIZLY Mąka orkiszowa 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna : produkty zbożowe - mąka
- Składniki : orkisz drobno mielony 100%
- Kraj pochodzenia : Republika Czeska
- Przechowywanie : przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie : Opakowanie PP wielokrotnego zamykania lub ewakuowane w opakowaniu PP (podczas transportu może nastąpić ewakuacja, co nie wpływa na jakość)
Cechy i zalety: Mąka orkiszowa jest wytwarzana ze starożytnej odmiany nierafinowanej pszenicy zwanej orkiszem, która jest częścią diety człowieka od tysięcy lat. Posiada wysoką zawartość składników mineralnych (zwłaszcza magnezu, wapnia, potasu, fosforu i cynku) i witaminy (B1, B2). Zawiera najwięcej białka ze wszystkich zbóż, a także jest bogaty w błonnik. Kolejną zaletą jest niska zawartość tłuszczu.
Sposób użycia : Z mąki orkiszowej możesz upiec swoje ulubione dania pikantne i słodkie. Nadaje się do wypieków, ale także do naleśników, bułeczek, ciast, babeczek czy korpusu ciast. Mąkę orkiszową można w całości zastąpić pszenicą, ale na początek polecamy wymieszać te dwie mąki w stosunku 1: 3. Mąka orkiszowa ma bardziej wyrazisty smak niż klasyczna mąka pszenna, a ciasto jest nieco sztywniejsze i ciemniejsze. Świetnie sprawdzi się również jako zagęszczacz do zup czy do produkcji owsianki.
W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły na wypieki.
Składniki
Informacje żywieniowe na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1536 kJ / 367 kcal |
Tłuszcze: | 1,67 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
Węglowodany: | 73,3 g |
z których cukrów: | 0 g |
Białka: | 16,7 g |
Błonnik: | 13,3 g |
Sól: | 0 g |