GRIZLY Ryż Basmati parboiled 1000 g
Ryż parboiled Basmati to najszlachetniejsza odmiana ryżu długoziarnistego, uprawiana od setek lat u podnóża Himalajów i nazywana „królową aromatów”. Ponadto jest bardzo cenny pod względem odżywczym. Ma żółty kolor, który po ugotowaniu zmienia się na jasno biały.
Najlepsza dostawa na adres | 14,99 zł |
---|---|
InPost Paczkomaty | 9,98 zł |
Kurier DHL Express | 19,99 zł |
DHL POP - odbiór w punkcie | 9,99 zł |
Pobranie | 5 zł |
i do punktów odbioru
GRIZLY Ryż Basmati parboiled 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna : Zboża i produkty zbożowe
- Skład : ryż basmati długoziarnisty parboiled 100%
- Kraj pochodzenia : Indie, Pakistan
- Przechowywanie : przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)
Cechy i zalety: Paraboiled oznacza waporyzację lub gotowanie na parze. To opatentowany proces technologiczny obróbki termicznej ziarna, który zapewnia dużo większe wykorzystanie witamin i minerałów, dzięki czemu ryż jest znacznie bardziej wartościowy z odżywczego punktu widzenia. Poza tym nie przykleja się. Nawet po ugotowaniu jest nieco twardszy i ma luźną konsystencję. Basmati to najszlachetniejszy gatunek ryżu długoziarnistego, uprawiany na południowych stokach Himalajów, Indii i Pakistanu. W tłumaczeniu oznacza „królową zapachów” z języka Hidish. Ponadto posiada doskonały delikatny orzechowy aromat i smak.
Zastosowanie: W Indiach stanowi podstawę menu i można go znaleźć w prawie wszystkich przepisach dań orientalnych, ale zyskał dużą popularność w całej Europie, gdzie zamiast zwykłego ryżu, w czeskiej kuchni zaczynamy używać ryżu basmati. Świetnie nadaje się jako dodatek do mięs i warzyw lub ostrych sosów.
Sposób przygotowania: Ryż dokładnie opłucz letnią wodą. Włożyć do garnka z 1,5 razy większą ilością zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć płomień, posolić i gotować przez około 15-20 minut. Woda powinna stopniowo gotować się. Wymieszaj ryż i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Informacje żywieniowe na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1549 kJ / 370 kcal |
Tłuszcze: | 0,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
Węglowodany: | 82 g |
z których cukrów: | 0 g |
Błonnik: | 0 g |
Białka: | 6,8 g |
Sól: | 0,025 g |
- CALBUCO, s.r.o. Varšavská 715/36, Praha,
- IČO: 04084357
- DIČ: CZ04084357
Dokładamy wszelkich starań, aby informacje o produktach były dokładne i aktualne. Jednak przepisy dotyczące żywności są stale aktualizowane, co może zmienić podany skład żywności, zawartość składników odżywczych, alergeny lub informacje dietetyczne. Zalecamy przeczytanie etykietę przed użyciem produktu.
najlepszy ryż
najlepszy ryż
najlepszy ryż
Super
Super