#
#
Ryż parboiled Basmati to najszlachetniejsza odmiana ryżu długoziarnistego, uprawiana od setek lat u podnóża Himalajów i nazywana „królową aromatów”. Ponadto jest bardzo cenny pod względem odżywczym. Ma żółty kolor, który po ugotowaniu zmienia się na jasno biały.
Popis
GRIZLY Ryż Basmati parboiled 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna : Zboża i produkty zbożowe
- Skład : ryż basmati długoziarnisty parboiled 100%
- Kraj pochodzenia : Indie, Pakistan
- Przechowywanie : przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)
Cechy i zalety: Paraboiled oznacza waporyzację lub gotowanie na parze. To opatentowany proces technologiczny obróbki termicznej ziarna, który zapewnia dużo większe wykorzystanie witamin i minerałów, dzięki czemu ryż jest znacznie bardziej wartościowy z odżywczego punktu widzenia. Poza tym nie przykleja się. Nawet po ugotowaniu jest nieco twardszy i ma luźną konsystencję. Basmati to najszlachetniejszy gatunek ryżu długoziarnistego, uprawiany na południowych stokach Himalajów, Indii i Pakistanu. W tłumaczeniu oznacza „królową zapachów” z języka Hidish. Ponadto posiada doskonały delikatny orzechowy aromat i smak.
Zastosowanie: W Indiach stanowi podstawę menu i można go znaleźć w prawie wszystkich przepisach dań orientalnych, ale zyskał dużą popularność w całej Europie, gdzie zamiast zwykłego ryżu, w czeskiej kuchni zaczynamy używać ryżu basmati. Świetnie nadaje się jako dodatek do mięs i warzyw lub ostrych sosów.
Sposób przygotowania: Ryż dokładnie opłucz letnią wodą. Włożyć do garnka z 1,5 razy większą ilością zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć płomień, posolić i gotować przez około 15-20 minut. Woda powinna stopniowo gotować się. Wymieszaj ryż i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Składniki
Informacje żywieniowe na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1549 kJ / 370 kcal |
Tłuszcze: | 0,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
Węglowodany: | 82 g |
z których cukrów: | 0 g |
Błonnik: | 0 g |
Białka: | 6,8 g |
Sól: | 0,025 g |