GRIZLY

Ryż Basmati parboiled 1000 g

13,99 zł

13,99 zł / kg

#

#

Ryż parboiled Basmati to najszlachetniejsza odmiana ryżu długoziarnistego, uprawiana od setek lat u podnóża Himalajów i nazywana „królową aromatów”. Ponadto jest bardzo cenny pod względem odżywczym. Ma żółty kolor, który po ugotowaniu zmienia się na jasno biały.

Popis

GRIZLY Ryż Basmati parboiled 1000 g

  • Klasyfikacja administracyjna : Zboża i produkty zbożowe
  • Skład : ryż basmati długoziarnisty parboiled 100%
  • Kraj pochodzenia : Indie, Pakistan
  • Przechowywanie : przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
  • Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)

Cechy i zalety: Paraboiled oznacza waporyzację lub gotowanie na parze. To opatentowany proces technologiczny obróbki termicznej ziarna, który zapewnia dużo większe wykorzystanie witamin i minerałów, dzięki czemu ryż jest znacznie bardziej wartościowy z odżywczego punktu widzenia. Poza tym nie przykleja się. Nawet po ugotowaniu jest nieco twardszy i ma luźną konsystencję. Basmati to najszlachetniejszy gatunek ryżu długoziarnistego, uprawiany na południowych stokach Himalajów, Indii i Pakistanu. W tłumaczeniu oznacza „królową zapachów” z języka Hidish. Ponadto posiada doskonały delikatny orzechowy aromat i smak.

Zastosowanie: W Indiach stanowi podstawę menu i można go znaleźć w prawie wszystkich przepisach dań orientalnych, ale zyskał dużą popularność w całej Europie, gdzie zamiast zwykłego ryżu, w czeskiej kuchni zaczynamy używać ryżu basmati. Świetnie nadaje się jako dodatek do mięs i warzyw lub ostrych sosów.

Sposób przygotowania: Ryż dokładnie opłucz letnią wodą. Włożyć do garnka z 1,5 razy większą ilością zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć płomień, posolić i gotować przez około 15-20 minut. Woda powinna stopniowo gotować się. Wymieszaj ryż i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.

Składniki

Informacje żywieniowe na 100 g
Wartość energetyczna: 1549 kJ / 370 kcal
Tłuszcze: 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 82 g
z których cukrów: 0 g
Błonnik: 0 g
Białka: 6,8 g
Sól: 0,025 g