GRIZLY

Fasola czarne oczko 1000 g

15,99 zł

12,79 zł z kodem WYPRZEDAZ20

15,99 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 16. 10.

#

Dostawa od 11,49 zł

Jasna fasola ma typową czarną plamkę z jasną kropką pośrodku, więc otrzymała nazwę czarne oko. Ma delikatny maślany smak, który z łatwością może przypominać ciecierzycę.

Popis

GRIZLY Fasola czarne oczko 1000 g

  • Klasyfikacja administracyjna: rośliny strączkowe
  • Skład: fasola czarna oczko 100%
  • Kraj pochodzenia : Myanmar (Birma)
  • Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
  • Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)

Cechy i zalety: Pochodzą z Afryki. W naszym kraju spotykamy głównie nasiona fasoli zwyczajnej, która uprawiana jest w wielu odmianach, ich nasiona różnią się kolorem, kształtem i wielkością. Najczęściej możemy spotkać inne rodzaje fasoli: białą małą i dużą jumbo , czerwoną , adzuki , pinto , mungo i inne. Fasola jest bogata w wysokiej jakości białko roślinne i stanowi głównie magazyn witamin i minerałów. Zawierają duże ilości wapnia i potasu oraz większe ilości kwasu foliowego, ale także fosfor, magnez, jod i żelazo, niacynę i prowitaminę A. Są dobre dla serca, krążenia i nadciśnienia. Dzięki zawartości błonnika pomagają regulować pracę jelit. Są odpowiednie dla diabetyków. Fasola jest również uprawiana na strąki lub kiełki, które jednak są klasyfikowane jako warzywa.

Sposób użycia: Fasolę przed gotowaniem moczyć w wodzie na 10 - 12 godzin (przez noc). Następnie wylej wodę, przepłucz fasolę i gotuj w nowej wodzie przez około 30-40 minut. Aby zmniejszyć wzdęcia, zalecamy dodanie ziół takich jak: satureja, kminek, koper włoski, kurkuma, kolendra czy majeranek. Fasola może również kiełkować, co dodatkowo zwiększy przyswajalność wysokiej jakości białek roślinnych i wzbogaci nas o inne witaminy i minerały. Z fasoli możemy też zrobić pyszne pasty lub ciekawe sałatki. Nadaje się do zup, sosów lub jako zdrowy dodatek.

Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.

Składniki

Informacje żywieniowe na 100 g
Wartość energetyczna: 1324 kJ / 311 kcal
Tłuszcze: 1,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 54,1 g
z których cukrów: 0 g
Błonnik 8,2 g
Białka: 23,5 g
Sól: 0,04 g